Producerat i samarbede med Lars Erik Sira

 

Det är många sätt att resa me cykel på. Hur, var och när du reser har naturligtvis stor betydelse för vilken utrustning du tar med dig.

 

Mitt sätt är vanligtvis att packa upp cykeln med allt jag behöver för att klara mig utomhus på egen hand. Jag övernattar i tält och lagar min mat själv på stormköket. I stort sett är jag ute på tur i Norge under sommarhalvåret.

 

Här är utrustningen jag hade med mig på en 2,5 månaders lång cykeltur.

 

 

Personliga preferenser och erfarenheter präglar varenda packlista. Du anser kanske något som ovärderligt som jag anser är onödigt - och motsatt.¬ Självfallet finns det inget facit för vad som är rätt och fel att ha med sig.

 

Varigheten av turen behöver inte nödvändigtvis ha så mycket att säga. En tur med en övernattning har förvånande mycket gemensamt med en tur på två veckor eller tre månader.

 

Under har jag en listat upp en komplett översikt över utrustningen jag hade med mig på den 76 dagar och 5360 kilometer långa turen runt Norge sommaren 2016, med några korta kommentarer. För översiktens skull har jag delat in listan i några kategorier.

 

 

CAMPING

 

Tält. Jag använde ett gammalt Vaude expeditionstält, ett rymligt tvåmannatält. Jag gillar att ha lite extra plats att röra sig på när jag använder det ensam, samt att det är praktiskt att ha plats till en extra person. Enkelt och snabbt att slå upp ensam och tåler väldigt mycket vind och vatten, men är lite tungt (3,4 kg). Skulle önskat att jag hade ett lite större tält för bättre möjligheter att laga mat inne i tältet när det regnar. Använt ca 65 nätter över 78 dygn.

 

Liggunderlag: Jag köpte ett relativt dyrt underlag av typen Therm-a-Rest NeoAir Xlite för ett par år sedan. Lätt (ca 400g) och ultrakompakt, tar inte större plats än en påse med Bamsemums. 6 cm tjockt och väldigt komfortabelt att ligga på. Inga punkteringar.

 

Sovsäck: Hade en 13-14 år gammal sovsäck av typen Ajungilak Kompakt Spring. Den är lätt och kompakt. Den har försämrats en del, men jag höll mig fortfarande varm i den ned till 4-5 plusgrader.

 

Kudde: En kompis skickade mig en liten och lätt (120 g) uppblåsbar kudde av märket Cocoon. Samma storlek som en tennisboll i packat tillstånd. Förbättrade sömnkvaliteten väsentligt.

 

Sittdyna: Ihopfällbart och lätt i skumplast. Användes till att sitta både utomhus och i tältet när det var blött.

 

Sovkläder (tröja, underställsbyxor och strumpor): Jag använde ett eget set med kläder att sova i när det var kallt, en blandning av ull och syntetiska material. Var det kallt tog jag på mig dessa kläder som campingkläder efter en dag på cykeln.

 

Stormkök: Jag använde ett snart 20 år gammalt Trangia-set. Tror det är modellen 27-3 UL jag har. Suverän slitstyrka och användarvänlighet. Det är lite stort när jag är ensam på tur, men idelellt för två. Jag bytte ut rödspritbrännaren med en gasbrännare efter ett par år. Den fungerar bra så länge det är plusgrader.

 

Gasbehållare: Bränsle till stormköket. Behållarna finns i två storlekar. Jag köpte den största på 450g. En behållare varade i 8-10 dagar med min användning, till stor grad beroende på hur middagen förbereddes.

 

Tändstickor.

 

Ätredskap; Tallrik, kniv, sked, gaffel, kopp: Använde ett standardset bestående av två djupa tallrikar, bestick, skärbräda och en ihopfällbar plastkopp.

 

Slidkniv: Till att skära mat och andra saker du behöver en skarp solid kniv till.

 

Stekspade: I den teflonbelagda stekpannan använde jag en stekspade av plast.

 

Potatisskalare: Hade med en liten sak i plast för att skala grönsaker.

 

Vattenflaskor. Två stk som jag fäst på ramen på cykeln. En extra tomflaska i säcken. Fyllde upp alla flaskorna på eftermiddagen. På så sätt blev jag inte beroende av att campa i närheten av färskvatten.

 

Plastpåsar: Hade med en rulle påsar på 6 liter. Användes till förvaring av mat och sopor, samt förvaring av diverse annat.

 

Mat: Basen bestod av salt, peppar och diverse kryddor, te, kaffe och suketter/socker och matolja. Mat köpte jag i stort sett varje dag, för att ha minst möjligt att bära på och på grund av att en del mat har dålig hållbarhet utanför kylskåp. Jag fann var nästa butik var genom att fråga folk och googla.

 

 

KLÄDER OCH SKOR

 

Jacka/cykeljacka: Använde en gammal vindtät jacka av märket Swix, egentligen en skidjacka. Fungerade utmärkt.

 

Regnjacka: Köpte en Craft-jacka i våras från en rekommendation av en annan cyklist. Fungerade bra i duggregn och lätt regn, och tillräckligt bra i spöregn. Regnar det mycket och länge blir du nog våt oavsett.

 

Regnbyxa: Köpte en Vaude-byxa från en rekommendation av en annan cyklist. Fungerade generellt sett bra. Lite klibbig i varmt väder.

 

Cykelbyxa: Använde en äldre byxa med selen. Cykelbyxor är ett måste för att skona rumpan och underlivet från de värsta påfrestningarna.

 

Benvärmare: Ofta är det sån mellantemperatur i Norge, alltså lite för kallt med bara cykelbyxa och lite för varmt med byxor utanpå. Då är benvärmare praktiskt.

 

Träningsbyxa: Använde en tunn träningsbyxa för att dra på på utsidan av cykelbyxan i kallt väder.

 

Friluftsbyxa: Hade med en gammal Norrøna byxa som jag anvænde i camp och på fottur i kallt væder.

 

Shorts: Hade med ett par shorts för användning i camp och på fotturer i varmt väder.

 

Ulltröja: Hade med en gammal Brynje ulltröja till camp på kallare dagar.

 

Mössa: Till de kallaste dagarna och nätterna.

 

Buff: För att täcka halsen.

 

Handskar: Hade med mig cykelhandskar utan fingrar till varma dagar och med fingrar till de kallare dagarna.

 

Diskhandskar: Hade med ett par diskhandskar som experiment för användning på de blötaste dagarna. Det blev blött inuti dem också när det var mycket regn och därefter svårt att få de torra igen. Fungerade alltså inte så bra. Fungerade däremot bra för att hålla fingrarna varma och torra när jag packade ihop tältet på våta och kalla morgnar på slutet av turen.

 

Underkläder: Hade med fyra par kalsonger.

 

Strumpor: Hade med fyra par.

 

Handduk

 

Skor/cykelskor: Struntade i cykelskor för jag tycker det går bra att cykla i vanliga skor samt för att slippa ha med två par sedan jag oavsett skulle ha med friluftskängor. Använde ett par Salomon kängor. Sköna att cykla i, och gå på tur i. Lite kalla i temperatrer under tio grader.

 

Skoöverdrag: Hade med skoöverdrag från Craft för att inte bli blöt på fötterna. Fungerar bra när det regnar lite. Regnar det mycket och länge blir skorna blöta. Fungerade inte så bra som jag hade hoppats på att hålla värmen under kalla dagar. Slets fort när jag använde dem utanpå kängorna på vanliga pedaler.

 

Sandaler: För användning i camp och på varma dagar.

 

 

CYKELPRYLAR

 

Cykelslangar: 2stk reservslangar.

 

Pump

 

Punkteringskit, inkl. däckjärn

 

Multiverktyg: Litet multiverktyg som passar till de flesta skruvar och spänningsanordningar på cykeln.

 

Olja: Huvudsakligen till kedja. Kan också användas på vajrar.

 

Cykellås: Lite använt, men bra att ha med sig.

 

Lampor: Rött Silva baklampa, diodlampa och vit framlampa, båda med gummifästen som gör dem lätta att ta av och på. För användning i tunnlar.

 

 

FOTO OCH TEXT

 

Kamera: DSLR Canon 60D med två objektiv, 28-135 mm och 75-300 mm.

 

Kamerastativ: 2stk, ett stort till DSLR kameran och ett litet för fotografering med mobiltelefonen.

 

Div. Fotoutrustning: Rengöringskit, filter, extra minneskort, laddare, extra batteri.

 

Anteckningsblock och skrivsaker: Till att föra dagbok och anteckna små och stora saker till mitt bokprojekt.

 

Trådlöst tangentbord: Hade med ett ihoprullbart tangentbord som jag kopplade till telefonen så att jag kunde skriva lite längre texter elektroniskt.

 

 

ANNAT

 

Telefon: Till allt möjligt egentligen. Fotografering, kartor (Google maps), webbsök för färjetider, lokalisering av öppningstider i butiker, campingplatser med mera.

 

Kindle: eBook läsare. Väldigt praktisk, kan hålla obegränsat med böcker. Kan läsa flera böcker innan batteriet behöver laddas.

 

Högtalare: För att höra musik på Spotify.

 

Laddare: Till telefon, högtalare och Kindle.

 

Reservbatterier/powerbank: Extra batteri, huvudsakligen till laddning av mobiltelefonen när jag inte hade tillgång på elektrisk ström. Höll till ca 3 laddningar.

 

Säck: Hade med en liten säck (ca 30L) till dagsturer på första delen av resan.

 

Huvudlampa: Till mörka kvällar. Användes endast från slutet av augusti. Kunde också använt den avtagbara lampan på cykeln.

 

Toappaper. Till ja, du vet. Men också till tvätt av stormköket och bestick etc, när jag inte hade tillgång till vatten.

 

Reflexväst: För att vara synlig i tunnlar.

 

Karta: Hade med mig NAF vägbok. Tung, men bra kartor och lite information om varje kommun, som gör att den ägnar sig som en liten resehandbok. Använde boken för planering av längre sträckor och Google maps på telefonen till detaljer längs vägen på dagarna.

 

Toalettsaker: Tandborste, tandkräm, tvål, myggspray, solkräm, nagelsax, liten sax

 

Förstahjälpsutrustning: Förbandslåda, plåster, smärtstillande, sportstejp

 

Gaffatejp: Stark tejp till att fixa allt möjligt som kan gå sönder.

 

Solglasögon/cykelglasögon: Hade glasögon av märket Bliz Motion+. Förvarades i stötsäkert etui när de inte användes.

 

Fiskeutrustning: Ihopfällbart fiskespö, rulle, drag, fiskekniv

 

Vill du läsa mer från Lars Erik Sira, köp boken Ute och cyklar - Norge runt på 76 dagar