SÅ VÄLJER DU RÄTT KÖKSUTRUSTNING FÖR RESAN
Hur väljer man rätt köksredskap för resan?
När du köper köksutrustning möts du av vad som verkar vara en ocean av möjligheter, vad ska du gå efter, vad passar din användning? Vi ska titta närmare på det nu. Som huvudregel kan vi säga direkt att för korta turer eller om du är ensam ute så håller det med något minimalt, som stormkök, kopp eller kanna. För större sällskap och längre resor är matlagningsset och kastruller väldigt trevliga.
Köksset / vattenkokare eller köpa löst?
Köks set är ett bra val om du ska ut på touring som behöver produkter med låg volym. Köks set består oftast av kastruller, stekpannor, lock etc och kan packas ihop i den största grytan för att bli väldigt kompakt. På cykelpackningsresor gillar vi det mer kompakt och du har möjlighet att sätta ihop ditt eget kit. Då kan det vara klokt att köpa lösa produkter, detta ger dig god valfrihet att ta med dig precis det du vill ha.
För- och nackdelar med de olika materialen
Aluminium
Fördelar: Låg vikt, ett rimligt alternativ och bra värmeledning, bra för matlagning
Nackdelar: Slits med tiden av mat med syrahalt, får lätt repor och bucklor.
Hårdanodiserad aluminium
Fördelar: Fördelarna med aluminium, mycket mer hållbara och solida
Nackdelar: Får lättare bucklor än titan och stål.
Rostfritt stål
Fördelar: Mer solid och hållbar än aluminium. Perfekt för lägereldar. Håller sig blank. Lätt att diska
Nackdelar: Tyngre än aluminium, inte lika bra värmeledning
Titan
Fördelar: Extremt lätt, går inte på bekostnad av styrka och hållbarhet, värms upp snabbt
Nackdelar: Dyrare jämfört med "konkurrenterna",
Plast
Fördelar: Låg vikt, prisvärd, perfekt för bestick / redskap och matbehållare
Nackdelar: Inte lika hållbart eller värmebeständigt som metall, vissa typer av plast kan absorbera matsmak och lukt
Viktiga saker att tänka på
Storleken på det största kärlet i ditt matlagningsset bör räcka för att rymma en halv liter vatten för varje person som kärlet ska användas av. Till exempel, om det finns 4 stycken på tur och ditt kärl ska förbereda måltiden, så bör 2 liter vara minimistorleken på den.
Antalet kastruller i ditt tillagnings set beror på vilken typ av tillagning du tänker utföra och hur många du ska laga. Går det i matkassar eller torkad mat för upp till två personer håller det oftast med en kastrull. Om du ska göra mer avancerade rätter eller måltider för en större grupp är det klokt att ha fler kastruller i ditt set.
Lock är mycket viktiga, de minskar tillagningstiden, sparar bränsle och minskar spill. Vissa matlagningsset har lock som medföljer till varje gryta, eller bara för en. Vissa lock kan även användas som stekpanna eller tallrik.
Se till att du vet om pannan kan lyftas säkert innan du köper, annars rekommenderar vi att du går efter en pannklämma. Köper du ett kokset ingår ofta en pannklämma.
Kom ihåg att ta med bestick och andra små redskap som behövs för att förbereda och njuta av maten du gör.